Zbytkový alkoholol

01.01.2017 14:37

Tomuto tématu se poutavě věnuje poslední vydání č. 52/2016 Světa motorů, z něhož bych chtěl odcitovat dvě zajímavosti, jejichž znalost by Vám mohla přijít vhod:

1. " I dlouho po dopití hrozí, že dechový test na alkohol ukáže fyziologickou hodnotu až 0,2 promile, kterou tělo samovolně produkuje. Jenže pokud přiznáte, že jste večer pili, máte problém! Už teď totiž platí, že hodnota 0,24 promile se od výsledku vždy odečítá jako součet tolerance měření přístroje a neprokazatelné hodnoty v důsledku fyziologické hranice  a rozdílných okolních podmínek měření. Když se vejdete do tohoto limitu, měli by Vás policisté podle metodického pokynu dál pustit dál a nazadržet na místě řidičák. JENŽE POZOR! Přiznání řidiče v tomto případě NENÍ polehčující okolností. Samotná dechová zkouška do hodnoty 0,24 promile totiž neslouží jako důkaz požití alkoholu, pokud se to neprokáže jinak. Pokud policista nezíská podezření z přestupku, v souladu s interními jenom zaznamená pozitivní výsledek dechové zkoušky. A  tím to pro řidiče končí."

Závěr: pokud při dechové zkoušce přece jenom nadýcháte alkohol do hodnoty 0,24 promile, může jít pouze o fyziologickou hodnotu a pokud si nechcete způsobit zbytečné problémy, nepřipouštějte možnost, že jste něco alkoholického požili.

2. Česká republika patří mezi země s takzvanou nulovou tolerancí. Místo uvolnění (v okolních zemích častá tolerance do 0,5 promile u běžného řidiče) lze očekávat opačný trend:.

"Je totiž známo, že v případě obav z hodnot nad 1 promile se víc vyplácí spáchat přestupek odmítnutím dechové zkoušky než riskovat trestný čin s vězením až na 3 roky a desetiletým zákazem řízení". Asi pak nepřekvapí, že se dokáže objevit návrh na zavedení ročního vězení za odmítnutí  dechové zkoušky.

Závěr.: je to paradoxní, ale je to dosud tak, že pokud hrozí prokázání výskytu alkoholu nad 1 promile, vyplatí se hříšníkovi odmítnout dechovou zkoušku a způsobit si za to přestupek - to je mírněnjší trest, než zkoušku na alkohol podstoupit a nechat si tak potvrdit hladinu alkoholu nad 1 promile a jít za to až na 3 roky do vězení a nafasovat 10 let zákazu řízení vozidla. Možná už chápete, proč vlivní lidé po spáchání nehody pod vlivem alkoholu volají svým právníkům a následně i při jasné a očividné vině odmítají policii podřídit se dechové zkoušce.

 

 

Kontakt

Autoškola Příkaský

Ing. Josef Příkaský
Školní č. 277
696 02 Ratíškovice - sídlo firmy a učebna v Ratíškovicích

OVÍRACÍ DOBA - je stanovena vždy individuálně a v závislosti na probíhajícím kurzu

Tel: 728 108 824